Ugrás a tartalomhoz

Kiemelt eljárás

Nyomtatható verzió

Kiemelt alkalmazásfejlesztésnek minősülnek azok az alkalmazásfejlesztések illetve alkalmazás továbbfejlesztések, amelyek olyan kódolási, rendszerkapcsolati, működés-logikai illetve egyéb fejlesztés technológiai megoldásokat tartalmaznak, amelyek nemzetbiztonsági érdekeket sérthetnek.

A kiemelt alkalmazásfejlesztések esetében a Kormány központi felügyeleti feladatok ellátására a belügyminisztert jelöli ki. A központi alkalmazás-szolgáltató ÁAFK Kr.-ben foglalt feladatait a belügyminiszter által létrehozott alkalmazásvizsgáló bizottság látja el.

Videó lejátszása ►

A mentességre irányuló kérelmet – továbbfejlesztési igény esetén a már működő, új szakrendszer esetén a fejlesztést igénylő – szakrendszer működtetője terjeszti elő a belügyminiszternél. [D/K-001-K]

A szakrendszerek fejlesztése vagy továbbfejlesztése vonatkozásában a belügyminiszter és a miniszterelnöki kabinetirodát felügyelő miniszter – a bizottság javaslatának mérlegelését követően – együttesen dönt a mentességről (lásd: Felmentés a FLORA – Alkalmazás-fejlesztési Környezet kötelező igénybevétele alól) – előterjesztéstől számított 30 napon belül.

Egyet nem értés esetén – a belügyminiszter haladéktalanul előterjesztett kérelmére – a Nemzetbiztonsági Kabinet hoz döntést – előterjesztéstől számított 60 napon belül.

Ha a döntés értelmében a fejlesztés vagy továbbfejlesztés az FLORA Környezet igénybevétele nélkül elvégezhető, akkor a döntéstől számított 5 napon belül a belügyminiszter intézkedik a Felügyelet felé az alkalmazás-fejlesztés megvalósítását támogató tanúsítvány kibocsátására.

A Felügyelet az alkalmazás-fejlesztés megvalósítását támogató tanúsítványban rendelkezik a felmentésről. [D/K-002-T]

Ha a honvédelmi miniszter vagy a külügyminiszter nem ért egyet a belügyminiszter és a miniszterelnöki kabinetirodát felügyelő miniszter – egyes HM és IH szakrendszereket érintő együttes döntésével, a Nemzetbiztonsági Kabinettől kérhet felülvizsgálatot – döntést követő 30 napon belül vagy a Nemzetbiztonsági Kabinet soron következő rendes ülésén.