Ugrás a tartalomhoz

Nyomtatható verzió

Tájékoztató Megrendelő szervek részére

A 2014-2020 programozási időszakban rendelkezésre álló európai uniós források terhére végzett alkalmazásfejlesztések esetén az egységes Állami Alkalmazás-fejlesztési Környezetről és az Állami Alkalmazás-katalógusról, valamint az egyes kapcsolódó kormányrendeletek módosításáról szóló 314/2018. (XII. 27.) Korm. rendelet (a továbbiakban: ÁAFK Kr.) hatálya alá tartozó Megrendelő szervek a közérdeket vagy a lakosságot közvetlenül szolgáló, állami megrendelésre történő alkalmazásfejlesztések esetén kötelesek az ÁAFK Kr. előírásai szerint eljárni.

Az ÁAFK Kr. az alkalmazásfejlesztések támogatására létrehozta az Állami Alkalmazás-fejlesztési Környezetet (a továbbiakban: ÁAFK), amely az alkalmazásfejlesztések és azok továbbfejlesztései lebonyolításának technológiai hátterét biztosító, az állam által fenntartott és kizárólagosan támogatott teljes körű fejlesztési és tesztelési platform, továbbá az Állami Alkalmazás-katalógust (a továbbiakban: ÁAK), amely az állam működése, annak támogatása érdekében fejlesztett informatikai alkalmazások, valamint az állam által megvásárolt alkalmazások zárt, az alkalmazások funkcionális, szakmai, tartalmi és műszaki adatait tartalmazó, szabályozott adattartalmú nyilvántartására szolgáló elektronikus adatgyűjtő és adatszolgáltató rendszer.

Az ÁAFK Kr. időbeli hatálya

2020. január 1.

A Kormány irányítása vagy felügyelete alá tartozó költségvetési szervek által kezdeményezett, a közfeladatok ellátása érdekében szükséges informatikai alkalmazásfejlesztésekre és alkalmazás-továbbfejlesztésekre vonatkozóan az ÁAFK Kr. előírásait 2020. január 1-jétől kell alkalmazni.

2020. szeptember 1.

A 100%-os állami tulajdonban lévő gazdasági társaságok által kezdeményezett, a közfeladatok ellátása érdekében szükséges informatikai alkalmazásfejlesztésekre és alkalmazás-továbbfejlesztésekre vonatkozóan az ÁAFK Kr. előírásait 2020. szeptember 1-jétől kell alkalmazni.

Felmentés az ÁAFK kötelező igénybevétele alól (kérelemre történő felmentés)

Az ÁAFK Kr. szerint az Elektronikus Ügyintézési Felügyelet (a továbbiakban: Felügyelet) – a megrendelő szerv által benyújtott kérelemre – adhat felmentést az ÁAFK kötelező igénybevétele alól a 2014-2020 programozási időszakban rendelkezésre álló európai uniós források terhére megkötött Támogatási Szerződés alapján megvalósítandó alkalmazásfejlesztés esetén, melyhez az alábbi feltételek együttes fennállása szükséges:

  1. A Megrendelő szerv által kezdeményezett alkalmazásfejlesztés közbeszerzési eljárásban kiválasztott fejlesztő szervezettel kötött szerződés alapján kerül megvalósításra.
  2. A Megrendelő szerv az ÁAFK kötelező igénybevételét előíró rendelkezések rá vonatkozó alkalmazásának időpontjáig a fejlesztő szervezet kiválasztására irányuló közbeszerzési felhívást nem tette közzé.

A Megrendelő szerv számára irányadó, az ÁAFK kötelező igénybevételét előíró rendelkezések rá vonatkozó alkalmazásának időpontjai az előző pontban olvashatóak. A Felügyelet az alkalmazásfejlesztés megvalósítását támogató tanúsítványban rendelkezik a felmentésről.

Az előzetes engedélyezési eljárás és a szakmai átadás-átvételi eljárás lefolytatása, valamint a forráskód és a műszaki dokumentáció feltöltése – amennyiben ez teljesíthető – az ÁAFK rendszerébe abban az esetben is szükséges, ha a szervezet felmentési kérelmet ad be a Felügyelethez.

Amennyiben a fejlesztő szervezet valamely alkalmazáselem vonatkozásában nem tudja biztosítani, hogy az állam megszerezzen minden olyan jogot, amely az állam számára – a hátrányos, külső fejlesztőtől való függőség kizárásával – biztosítja azok korlátlan felhasználását, beleértve a korlátlan továbbfejlesztést, átalakítást, módosítást, továbbértékesítést, ezt a beszerzési eljárásban jeleznie kell. A megrendelő abban az esetben tekinthet el az előzőekben felsorolt jogok megszerzésétől, amennyiben az adott rendszerelem vonatkozásában ez a fejlesztő szervezettől független okból nem teljesíthető és ez nem okoz az állam számára hátrányos, külső fejlesztőtől való függőséget.

Felmentési kérelem nélkül végzett – ÁAFK-n kívüli – alkalmazásfejlesztés (automatikus felmentés)

A megrendelő szerv a 2014-2020 programozási időszakra rendelkezésre álló európai uniós források terhére kezdeményezett alkalmazásfejlesztést a Felügyelet felmentést tartalmazó támogató tanúsítványának hiányában is lefolytathatja az ÁAFK-n kívül az alábbi feltételek együttes fennállása esetén:

  1. A Megrendelő szerv a végrehajtandó alkalmazásfejlesztést érintő támogatási szerződést hivatalosan megkötötte az irányító hatósággal.
  2. Az alkalmazásfejlesztési feladat végrehajtása érdekében a fejlesztő szervezet kiválasztására irányuló közbeszerzési felhívást az ÁAFK kötelező igénybevétele tekintetében a megrendelő szervre meghatározott alkalmazási időpontot megelőzően közzétette.

A Megrendelő szerv számára irányadó, az ÁAFK kötelező igénybevételét előíró rendelkezések rá vonatkozó alkalmazásának időpontjai az első pontban olvashatóak.

Az előzetes engedélyezési eljárás és a szakmai átadás-átvételi eljárás lefolytatása, valamint a forráskód és a műszaki dokumentáció feltöltése az ÁAFK rendszerébe nem szükséges a felmentési kérelem nélkül – az ÁAFK-n kívül – végrehajtott alkalmazásfejlesztések esetében.

ÁAK igénybevétele

Az ÁAFK Kr. alapján az alkalmazás ÁAK-ba történő nyilvántartásba vétele kötelező, függetlenül attól, hogy az alkalmazásfejlesztés az ÁAFK-ban, vagy azon kívül valósul meg.

Az ÁAK-ba az alkalmazás alábbi adatait szükséges feltölteni:

  1. az alkalmazást használó szerv, szervezet adatai,
  2. az alkalmazást üzemeltető szerv, szervezet adatai,
  3. az alkalmazás tulajdonosának adatai,
  4. az alkalmazást fejlesztő szervezet adatai,
  5. az alkalmazás általános adatai, különös tekintettel a kapcsolódó jogszabályi előírásokra,
  6. az alkalmazás általános működésének leírása, működési kézikönyve,
  7. az alkalmazás műszaki tartalmára vonatkozó adatok,
  8. az állami és önkormányzati szervek elektronikus információbiztonságáról szóló törvény szerinti biztonsági osztály,
  9. az alkalmazással kapcsolatban álló rendszerek és alkalmazások felsorolása.

Az ÁAFK Kr. ÁAK-ra vonatkozó további előírásai:

  • Az ÁAK-ban szereplő alkalmazásokon kívüli egyéb alkalmazások 2019. április 1-jét követően közfeladat ellátásának támogatására nem vehetők igénybe, azok üzemeltetésére vagy továbbfejlesztésére állami vagy európai uniós támogatásból származó költségvetési forrás nem használható fel.
  • Az ÁAK-ban nem szereplő alkalmazások – az ÁAFK Kr.- ben meghatározott kivételekkel – nem telepíthetőek sem központi, sem az érintett állami szerv által működtetett saját, sem pedig más szerv által, de az érintett állami szerv érdekében vagy javára működtetett elkülönült állami infrastruktúra környezetbe.