Ugrás a tartalomhoz

Kedves Partnereink!

Igénybevételi szintek kialakítása és bevezetése

Az igénybevételi szintek kialakításának célja, hogy az Állami Alkalmazás-fejlesztési Környezet (ÁAFK) kiemelt céljainak teljesítése mellett a lehető legnagyobb mértékben csökkentse a FLORA Környezet szolgáltatásait igénybe vevő szervezetek és felhasználók adminisztratív és műszaki terheit, valamint koncepcionális szinten határozza meg az ORION Fejlesztési Platform igénybevételi szintjeit és a csatlakozás után kötelezően használandó és opcionálisan használható szolgáltatásokat, funkciókat.

A szintek az új fejlesztésekre, valamint a korábban fejlesztésre került alkalmazások továbbfejlesztésére egyaránt vonatkoznak.

A FLORA Környezet három fő igénybevételi szintet határoz meg az ORION Fejlesztési Platformhoz. Részletes tájékoztatás az igénybevételi szintekhez kapcsolódó szolgáltatásokról és teljesítendő elvárásokról az alábbi gombra kattintva érhető el:

Fejlesztési szakmai követelményrendszer egyszerűbb használata

Egyszerűsödött a Fejlesztési szakmai követelményrendszer használata, amely az indulásától a végső műszaki-szakmai átadás-átvételig kíséri az ORION Platform igénybevételével megvalósuló projekteket. A fejlesztő szervnek már csak a projekt dokumentációs munkaterében kell megtennie a nyilatkozatokat a projekttel szemben támasztott, nem automata scriptek készítésével ellenőrzött fejlesztési szakmai követelmények teljesítéséről, ezzel jelentősen csökkentve az adminisztrációs terheket.

Az új működéshez kapcsolódó ORION Tudásbázis tartalom IDE kattintva érhető el.

Új technológiai videók a Tudásbázisban

Az ORION Tudásbázis rendszeres használói a közelmúltban találkozhattak annak megújult és kiegészült kezdőoldalával. Az ORION a gyakorlatban szekcióban megtekinthető új technológiai videókon keresztül bemutatjuk az ORION Fejlesztési Platform igénybevételével történő alkalmazásfejlesztés szakaszait és teendőit.

Az ORION Tudásbázis kezdőoldalán található új technológiai videók IDE kattintva érhetők el.

Új fejlesztési technológiák bevezetése

Mérnökeink nagy erőkkel dolgoznak az új technológiák támogatásának biztosításán, melynek eredményeképp legutóbbi hírlevelünk óta kibővítettük a Java támogatást, Node JS-ben elérhetővé tettük a YARN csomagkezelőt, valamint elérhetővé tettük az SMTP mock-ot és az LDAP támogatást.

Java támogatás bővítése: Java 8, Java 17, WildFly

Az ORION Fejlesztési Platformon mostantól elérhető az Oracle Java platformjának legújabb, hosszan támogatott kiadása, a Java 17. Az erre a verzióra épülő programokat előreláthatólag még 9 évig (2031. szeptember végéig) biztosan lehet majd használni.

A WildFly egy Java nyelven írt platformfüggetlen alkalmazásszerver, továbbá számos kiegészítő szolgáltatás együttese, melynek támogatásával mostantól az ORION Fejlesztési Platform nyílt kódú megoldásokat biztosít a fejlesztőeszközöktől egészen a futtatókörnyezetig.

Tekintettel arra, hogy az Oracle kiterjesztett biztonsági támogatást nyújt a Java JDK 1.8-as verziójára, így az ORION Platformot kibővítettük ezzel a technológiával, amelyet előreláthatólag 2025. március végéig lehet majd használni.

YARN csomagkezelő támogatás NodeJS-ben

A ORION Platform által támogatott NodeJS egy gyors, megbízható és biztonságos felügyeleti eszközzel, a YARN Package Managerrel egészült ki, így mostantól ezzel a csomagkezelővel is lehetőség van a JavaScript függőségek kezelésére.

SMTP mock

Az ORION Platformon történő fejlesztés során lehetőség nyílt olyan SMTP szerver telepítésére, mely mögött nem történik tényleges e-mail kommunikáció. A mellette támogatásra került RoundCube felülettel pedig a teszteléshez használt e-mail címekre küldött levelek tartalma is megtekinthető.

LDAP felhasználókezelés támogatás

Az ORION Fejlesztési Platformon a felhasználókezelés támogatása mostantól a Lightweight Directory Access Protocol használatával is lehetséges. Az LDAP segítségével címtárak és címjegyzékek kezelésére, valamint azok karbantartására biztosítunk könnyen áttekinthető, platformfüggetlen lehetőséget. Használatával egyszerűen megoldható a felhasználók és csoportok felügyeletének központosítása és a rendszerkonfigurációs adatok kezelése.

Az ORION Platform technológiai megújulása, bővülése vonatkozásában hamarosan további hírekkel jelentkezünk!

Üdvözlettel:
FLORA Támogatás