Ugrás a tartalomhoz

A 314/2018 (XII.27.) Kormányrendelet értelmező rendelkezéseihez

A Dokumentumtárban elérhető az ÁAFK Fogalommagyarázat, amely a megrendelő szerveknek és ágazati integrátoroknak nyújt segítséget az ÁAFK Korm.rendeletben meghatározott fogalmak és definíciók műszaki értelmezésében és azok – az ÁAFK eljárásaival összefüggő – gyakorlati alkalmazásában.

A letölthető Fogalommagyarázat IDE kattintva érhető el.

Alkalmazás

Egy jól körül határolható feladat vagy feladatcsoport elektronikus úton történő kezelésére, elvégzésére létrehozott szoftver, szoftverrendszer, amelyet felhasználók általi olyan közvetlen felhasználásra (vagy háttérben futó szoftver, szoftverrendszer esetében más szoftverekkel, szoftverrendszerekkel való kapcsolattartásra) terveztek és hoztak létre, amelynek keretében adatokat, információkat gyűjt, feldolgoz, továbbít, szolgáltat, megjelenít.

Alkalmazás informatikai üzemeltetését érintő változtatás

Műszaki-infrastrukturális és/vagy üzemeltetői erőforrás felhasználásának csökkentése érdekében végzettfejlesztés, valamint üzemeltethetőség-javítás, ideértve azon eseteket, amelyekben programkód is készül/módosul, amennyiben azok nem eredményeznek funkcióváltozást.

Alkalmazásfejlesztés

Az alkalmazás éles üzembe helyezéséig tartó, új informatikai alkalmazás előállítására irányuló technológiai tevékenységet magában foglaló folyamat, beleértve egy meglévő alkalmazás újraírását is, ideértve az elemzést, tervezést (igényfelmérés, követelményspecifikálás, rendszerszervezés és rendszertervezés), a fejlesztést, a gyártói tesztelést, a release elkészítését, telepítését az üzemeltető szervezet DEV környezetébe, valamint a dokumentációk elkészítését.

Alkalmazás-továbbfejlesztés

Korábban kifejlesztett alkalmazás olyan funkcionális bővítésére, kiegészítésére vagy az alapvető technológiájának változtatására irányuló tevékenység, amely nem jár az alkalmazás forráskódjának újra elkészítésével, azaz nem jár az alkalmazás újraírásával és a meglévő forráskódra épülően valósítja meg az alkalmazás változtatását. Nem alkalmazás-továbbfejlesztés a hibajavítás, a karbantartás, az optimalizálás, az IT biztonság növelését célzó módosítás és közvetlenül az alkalmazás informatikai üzemeltetését érintő változtatás.

Dobozos alkalmazások

A kereskedelmi forgalomban – akár gyártótól, akár az általa feljogosított disztribútor útján – fizikai adathordozón, letöltés útján vagy felhasználói fiókban történő aktiválással beszerezhető, zárt forráskódú, a feladat megoldásához változtatás nélkül, vagy kizárólag paraméterezéssel, azaz a dobozos alkalmazásoknak az adott szervezet folyamataihoz, adott felhasználói környezetben történő működtetéséhez, használatához kapcsolódó értékbeállítások végrehajtása felhasznált szoftver, tehát olyan alkalmazás, amely nem egyedi megrendelői igény alapján, hanem piaci célból készült. Nem tartozik a dobozos alkalmazás fogalma alá a dobozos alkalmazás továbbfejlesztésével, vagy a dobozos alkalmazás, mint keretrendszer felhasználásával készített egyedi alkalmazás.

Hibajavítás

Meglévő alkalmazáson a megrendelői követelmények és a kialakított működés, funkcionalitás között felfedezett eltérések feloldására irányuló fejlesztés.

IT biztonság növelése

Az alkalmazás sérülékenységének csökkentése érdekében végzett karbantartási, hibajavítási jellegű fejlesztés.

Karbantartás

Az alkalmazás működésének folyamatossága érdekében végzett kisebb fejlesztés, például üzemeltethetőség fenntartása, környezeti változások követése, könnyebb hibafelderítés kialakítása, komponensek tervezett verziófrissítése miatt indokolt fejlesztés, ide nem értve egyes alkalmazáskomponensek technológiaváltás miatti újraírását.

Optimalizálás

Olyan fejlesztés, amely nem jár az alkalmazáshoz tartozó dokumentációban foglaltaktól eltérő funkció megvalósításával, vagy újabb funkció kialakításával.