Ugrás a tartalomhoz

A Bamboo a folyamatos integráció / szállítás (CI/CD) folyamat fő eleme. A felhasználó ezzel automatizálhatja az összes build és deploy folyamatot, egyszerűsítve a CI-t és a CD-t. A CI/CD pipeline-okat a platformüzemeltető csapata állítja össze, a fejlesztőcsapatok igényei alapján, bizonyos keretek között, figyelembe véve a platform sajátosságait.

Pipeline előállítása

A build és deploy pipeline-okat a platform üzemeltetők állítják elő. A fejlesztők részéről azonban szükséges, hogy a meglévő sablonokat rugalmasan kezelve kialakítsák a megfelelő megoldást. A pipeline alapvető működésében két részből áll: a CI és a CD folyamatok.

Bamboo-ban a CI-nak a build plan, a CD-nek pedig a deployment project felel meg. Ezek futása időben mindig egymást követik, a build plan futtatására, valamint a sikeres build után a deployment bizonyos részeire automatizmusok definiálhatók.

A build plan rész az alkalmazás build-eléséből (forráskód biztonsági tesztelése, artifactok letöltése, egyéb előkészítő build folyamatok, majd a futtatható alkalmazás előállítása), a Docker image build-eléséből és verziózásából és annak Nexusba való feltöltéséből áll.

Sikeres build esetén pedig a deployment project a forráskód mellett elhelyezett alkalmazásinfrastruktúra-leíró fájl(ok) alapján létrehozza az objektumokat az OpenShift környezetben. Ez történhet automatikusan vagy kézzel indítva is, így nem változik feltétlenül minden kódváltozás esetén az OpenShiftben futó környezet.