Ugrás a tartalomhoz

A FLORA Környezet szolgáltatási környezete alapvetően 5 fő pilléren nyugszik:

 • Nyílt forráskódú szoftverek, technológiák preferálása
  A Rendeletben foglalt célkitűzések megvalósítása során kiemelt hangsúlyt kap – ezért a teljes megvalósítási, fenntartási és továbbfejlesztési időszak során preferált – a nyílt forráskódú szoftverek és technológiák a használata.

 • Központi technológiai szakértő támogatás
  A FLORA Környezet felhasználóinak (megrendelők és szállítók) támogatása a tudásmegosztáson, felhasználói segédleteken túl kiterjed a platform használathoz szükséges követelmények meghatározására, a jól definiált folyamatokra és a fejlesztési munkát támogató eszközökre is.

 • Központi fejlesztői platform
  A FLORA Környezet keretében kialakításra kerül egy felhő alapú fejlesztői környezet, az ORION Fejlesztési Platform, amely a FLORA Környezet céljainak megfelelő állami érdekű fejlesztések megvalósítását segíti elő, illetve infrastruktúra és alkalmazás szinten egyaránt szabályozott, államilag felügyelt informatikai-fejlesztési-technológiai hátteret biztosít mindehhez.

 • Kormányzati Infrastruktúra (Kormányzati Adatközpont adta lehetőségek kihasználása)
  A Kormányzati Adatközpont környezet adta lehetőségek kihasználásával került kialakításra a FLORA – Alkalmazás-fejlesztési Környezet. A KAK Felhő környezet meglévő tenant szeparációja, erőforrás kezelése nem az ÁAFK által ismertetésre kerülő platform kiszolgálására készült, hiszen nem voltak ismertek ezek az igények. A KAK Felhő ezen projekt keretein belül kerül továbbfejlesztésre, míg a fejlesztői platformot kiegészítő teszt és éles környezetek nem kerülnek megvalósításra. A megfelelő tenant és IT biztonsági követelményeket és szeparációt figyelembe véve a pilot megvalósítás tapasztalatai alapján lehet ezen környezetek kialakítását, valamint KAK Felhőben történő elhelyezését tervezni. Ezen kérdésekre a megfelelő technológiai és költségbecslést a pilot környezet lezárásával tudunk választ adni.

 • Naprakész alkalmazás nyilvántartás
  Az elkészült alkalmazásokról a naprakész nyilvántartást a LIBRA Alkalmazás-katalógus biztosítja. A LIBRA Alkalmazás-katalógus segít megelőzni az indokolatlan, illetve párhuzamos állami fejlesztéseket továbbá támogatja az állami szervek, fejlesztésekkel összefüggő stratégiai tervezési feladatait. A LIBRA Alkalmazás-katalógus a közigazgatási szoftverekről, alkalmazásokról nyújt részletes tájékoztatást, melynek célja nem csupán egy pillanatfelvétel bemutatása az állami szoftvervagyonról, hanem folyamatosan naprakész információk biztosítása azok állapotáról.

A fejlesztési környezet öt pillére biztosítja azokat a szinergiákat valamint minőséget, melynek eredményeként egy valóban hasznos, fenntartható és felhasználóbarát alkalmazás jöhet létre.

Videó lejátszása ►